Menu

Alles wat je moet weten over faillissementen en solventiezaken


Over ons

Alles wat je moet weten over faillissementen en solventiezaken

Beste lezers, Een faillissement is het ergste wat een ondernemer kan overkomen. Helaas is dit toch een van de risico's van het ondernemerschap. Adviseurs voor faillissement en solventiezaken kunnen erg duur zijn en hoge rekeningen zijn wel het laatste waar je op zit te wachten wanneer je op het randje van een faillissement zit. Als ondernemer heb ik helaas meerdere faillissementen meegemaakt. Ik heb hier enorm veel van geleerd en weet nu hoe een faillissement voorkomen kan worden. Deze informatie deel ik graag met mijn mede ondernemers. Op deze pagina zul je artikels vinden over het ondernemerschap met tips en strategieën voor hoe je een faillissement voorkomt of welke stappen je moet nemen wanneer dit je helaas wel overkomt. Ik hoop jullie veel goede informatie en wijsheid over het ondernemerschap te kunnen geven.

Archief

Recente artikelen

Geldinning: incassobureau uitgelegd
13 september 2017

Het basisprincipe van een incassobureau is vrij si

Geldinning: incassobureau uitgelegd

Het basisprincipe van een incassobureau is vrij simpel. Als een bedrijf goederen of diensten op rekening verkoopt, betekent dat dat er mensen zijn die een schuld hebben bij het bedrijf. Meestal is er een afgesproken periode waarin je deze schuld kunt betalen, en daar houden de meeste mensen zich ook aan. Vanzelfsprekend komt het ook wel eens voor dat iemand binnen de afgesproken periode zijn schuld niet afbetaald heeft. Het bedrijf waar de klant geld aan schuldig is, wil dat geld uiteraard terug krijgen. Dat kunnen ze zelf doen, of uitbesteden. Een incassobureau zoals Incasso Associatie Nederland handelt schulden af die klanten bij een bedrijf hebben, door bij de klanten langs te gaan (dit wordt gedaan door de welbekende deurwaarder) om vervolgens het geld terug te vragen of zelfs terug te eisen.

Handel

Het incassobureau verdient niet alleen geld door de bedrijven die betalen voor de dienst. Wat een dergelijke organisatie ook kan doen, is het afkopen van de schuld. Het incassobureau 'koopt' de schuld van het bedrijf voor een lagere prijs, en is daarmee zelf de schuldeiser, met alle risico's van dien. Dit concept heeft een hele handel doen ontstaan van mensen die schulden inkopen voor extreem lage prijzen, om zelf te proberen deze schuld te innen. Tegenover deze diensten staat wel het veel gebruikte no-cure-no-pay-beleid. Dat wil zeggen dat als het een incassobureau niet lukt de schuld te innen, dat het bedrijf dan de basisvergoeding niet hoeft te betalen. Bijkomende kosten als het daadwerkelijk uitzenden van een deurwaarder (nadat brieven niet het gewenste effect hebben gehad) of een rechtszaak vallen hier in de meeste gevallen niet onder. 

Doel

Het doel van het incassobureau is het inspelen op de lastige positie waarin bedrijven verkeren vanwege de moeilijk te incasseren schuld. Dit is makkelijk te realiseren, omdat de grotere incassobureau's massaal schulden inlossen of afkopen. Omdat ze er hun enige werk van hebben gemaakt is het vele malen makkelijker en efficiënter om schulden te laten innen door een incassobureau, dan om het als bedrijf zelf te doen. Daarom kiezen ook steeds meer bedrijven voor het uitbesteden van deze taak. De bedrijfsvorm waarbij een incassobureau het meest populair is, is de eenmanszaak. De reden hiervoor ligt best voor de hand; bij een eenmanszaak hoort vaak weinig personeel, en daarom is het niet realistisch om achter alle schulden aan te gaan. Het inschakelen van een derde partij voor een nette prijs is daarom een goede oplossing. Naamloze of besloten vennootschappen (NV en BV) hebben hier wellicht eigen personeel voor. In dat geval is het geen voor de hand liggende oplossing. Als een NV of BV geen personeel heeft dat achter schulden aan gaat, is het ook zeker raadzaam om het uit te besteden.